GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞUYU ŞİKAYET

Günümüzde çoğumuz şehirlerde yaşıyor ve şehrin gürültüsünden bunalıyoruz. Evlerimizde sakinleşmek, dinlemek istiyoruz. Fakat komşunuzun sürekli evde yüksek sesle müzik dinlemesi, gecenin bir vakti çalıştırılan uzun ve sürekli süpürge sesleri, misafirleriyle yüksek sesli muhabbetleri, ansızın başlayan ve bitmek bilmeyen matkap ve tadilat sesleri, çocuklarının ağlamaları, bağırmaları, oyunları, geceleri çalınmaya başlayan müzik aletleri sesleri veya komşunuzun köpeğinin gece gündüz demeden havlaması evde oturmanızı çekilmez kılabiliyor. Bu halde komşularınızın gürültü yapmasını engelleyebilirsiniz. Evde dinlenmek, rahat olmak herkesin hakkıdır.

GÜRÜLTÜ NEDİR?

Hukuken ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliğinde şu şekilde tanımlanmıştır; Konutlarda kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültüdür.

GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Öncelikle uyuşmazlık ve sorunlarda olduğu gibi, komşuluk haklarından kaynaklı olarak komşunuzla görüşüp gürültünün giderilmesini isteyebilirsiniz. Ya da noterden komşunuza ihtar gönderebilirsiniz.

Çözüm alamadığınız noktada oturduğunuz site veya apartmanın gürültü yönetmeliği bulunuyorsa ya da yönetimin bir kurul kararı varsa site yönetimine sorununuzu dile getirebilirsiniz. Site yönetimi ilgili yönetmelik çerçevesinde gerekli uyarıları yapacaktır. Oturduğunuz site veya apartmanın gürültü yönetmeliği bulunmuyorsa oluşturulması için ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 Yine çözüm bulamıyorsanız bu halde polise şikayette bulunabilirsiniz. 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye idari para cezası kesilir. Lakin uygulamada çoğu zaman polis idari para cezası kesmek yerine komşunuzu kapıda uyarmayı tercih eder. Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz.

Polisin verdiği idari para cezasına karşı da gürültü devam ediyorsa Türk Ceza Kanununda düzenlenen huzur ve sukunu bozma suçu gereğince savcılığa şikayette bulunabilirsiniz. Savcılığa şikayette bulunurken hukuki desteğe ihtiyaç duyarsanız büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞU DAVA EDİLİR Mİ?

Gürültü yapan komşu ile konuşularak veya site yönetiminin uyarısına rağmen ya da polislerin kestiği idari para cezasına rağmen gürültü yapan komşuya karşı oturduğunuz yerin Sulh Hukuk Hakiminden gürültünün giderilmesini isteyebilirsiniz. Bunu her kat maliği isteyebileceği gibi her kat malikinin özel olarak yetkili kıldığı yönetici de isteyebilir. Böyle bir durumda hakim gürültünün kesilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını isteyecektir. Bu noktada hukuki destek için büromuz ile iletişime geçiniz.

GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞUYU EVDEN ÇIKARABİLİR MİYİZ?

Yukarıda açıklanan yollara başvurmuşsanız ve komşunuz hala gürültü yapmaya devam ediyorsa Kat Malikleri Kanununa göre komşunuzun evini satımını isteme hakkınız mevcuttur. Ancak bu hakkınız Sulh Hukuk Hakiminin verdiği karara karşı komşunuzun uymaması ve bu gürültünün süreklilik taşıması hallerinde geçerli olacaktır.

DETAYLI BİLGİ VE HUKUKİ DESTEK İÇİN BÜROMUZ İLE İLETİŞİME GEÇİNİZ.

0532 668 54 73 0216 234 09 29
WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?